Fooldal.html
EZEK VAGYUNKEzek_vagyunk.htmlEzek_vagyunk.htmlshapeimage_2_link_0
EZT TESSZÜKEzt_tesszuk.htmlEzt_tesszuk.htmlshapeimage_4_link_0

A projekt elsődleges és reményeink szerint hosszú távú célja, hogy 24 hátrányos helyzetű (hajléktalan, állami gondozott, roma, alacsony jövedelmű, gyenge társadalmi kapcsolatokkal bíró) honfitársunkat piacképes szakmához juttassuk, s ezen időben olyan szolgáltatásokkal álljunk rendelkezésükre, melyek mentális állapotukat érdemben javítja, kognitív képességeiket erősíti, önbizalmukat növeli, a hozzájárul, hogy elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon, állásukat tartósan megőrizzék.

Az Élhető Élettér projekt

A célcsoporttagok értékelnek és terveznek

Hölgy, 55 éves

- Miért gondolta úgy, hogy beszáll ebbe a programba?

- Egyrészt pályát szerettem volna módosítani, az adminisztrációs területről valami olyanra, ahol emberekkel lehet foglalkozni. Ez a tanfolyam kiváló lehetőség volt számomra, melynek segítségével gyorsan képes vagyok pályát módosítani úgy, hogy megfelelő szakképzést kapok hozzá, segítséggel. Jóformán „berobbant” az életembe ez a projekt. Nem kerestem, hanem az élet hozta számomra. Ahogy megismerkedtem az itteni lehetőségekkel, rájöttem, megéreztem, mennyire emberközpontú itt minden.

- Miután túl vagyunk a sikeres OKJ-s vizsgán, most melyek a tervei?

- Mindenképpen a megszerzett bizonyítvány adta területen kívánok elhelyezkedni, és azonnal elkezdtem keresni a lehetőségeket. Kezdetben úgy gondoltam, hogy külföldön dolgoznék, de ma már úgy vélem, mindenképpen itthon kezdeném el a munkát. Jó hír, hogy egy cégtől visszajelzést kaptam, holnap meghallgatásra várnak. Remélem, megfelelek majd, és azonnal munkába is állhatok.

- Ha a dolgai úgy alakulnának, és külföldre kellene mennie, hová húzna a szíve?

- Németországba. Amíg idehaza dolgozom, addig is folyamatosan tanulom a nyelvet, így adott esetben nem csak gyakorlattal a hátam mögött mennék ki, hanem egy elég megbízható nyelvtudással is.

- Mennyire segített a tanfolyamon kapott nyelvi képzés?

- Korábban már tanultam németül, azonban az itteni képzés „felhozott”, és képessé tett arra, hogy még tovább csiszoljam tudásomat, melynek következtében könnyebben kommunikálhatok külföldön.

- Mely korosztállyal foglalkozna a legszívesebben?

- Tulajdonképpen bármelyikkel, ám ha választani kell, vagy lehet, akkor talán az idősebbekkel, mert szívesen beszélgetek, foglalkozom velük. A személyes kapcsolatra nekik van igazán szükségük, ráadásul jómagam is felhasználhatom élettapasztalataikat.

Hölgy, 38 éves

- Miért jelentkezett a programba?

- Nagyon tetszett, hogy új lehetőségeket biztosít. Korábban ugyanis a vendéglátóiparban dolgoztam, de mindig érdekelt az egészségügy. Sajnos azonban az ehhez való szakképzettség megszerzése túlságosan hosszú időt vesz igénybe. Az Élhető Élettér projektben éppen az volt számomra a jó, hogy belátható időn belül kínált OKJ-s képesítést, így hamar hasznosíthatom magam az egészségügyben.

- Mennyiben segített céljai elérésében a tanfolyam? Mennyire elégedett vele?

- Maximálisan! A mentorok, tanárok rendkívül kedvesek, segítőkészek, türelmesek, csak jót mondhatok róluk. Nagyon jó ide járni!

- A program felén vagyunk túl, sikeres OKJ-s vizsgát tett. Melyek a tervei? Milyen munkát szeretne vállalni?

- Elsősorban külföldön, egészen pontosan német nyelvterületen szeretnék elhelyezkedni.

- Anyagi okokból?

- Egyrészt igen, másrészt pedig számomra szimpatikus a német életstílus, amellyel munkavállalóként szeretnék közelebbről is megismerkedni.

- Tett már ez ügyben konkrét lépéseket is?

- Hogyne, felvettem a kapcsolatot egy ügynökséggel, akik jó eséllyel közvetítenek ki német nyelvterületre. Rövidesen egy interjún kell majd részt vennem. Ha sikerül, akkor természetesen a családommal együtt megyek ki.

Hölgy, 52 éves

- Mi motiválta a programban való részvételre?

- Miután hallottam a képzésről, ráadásul korábban - egyebek között - dolgoztam szociális- és családsegítőben is, sőt szociális érzékenységem is van, úgy éreztem, minden út ehhez a programhoz vezet. Hiszem, hogy ezzel könnyebben tudok majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és a társadalomnak is szüksége van rám.

- Most, hogy megvan már a bizonyítványa, merrefelé indul?

- Ha Magyarországon maradok, akkor ápolóként egyházi kezelésben lévő intézményben dolgoznék, esetleg gyerekekkel is szívesen foglalkoznék, de a külföldi munkavállalás is vonzó. Ehhez tovább kell persze csiszolnom a német nyelvtudást. Most amúgy meghívtak a Budavári Szociális gondozóba nyári táboroztatáshoz a kerületi önkormányzat nyaralójába, ahol nagycsaládosokkal kell majd törődnöm. Ezen felül lehetőségem van Mezőberénybe menni egy fogyatékkal élők számára szervezett táborba, amelyhez igen nagy kedvet érzek, szívesen foglalkoznék velük. Szerencsére a korlátaimmal is tisztába jöttem a tanfolyam ideje alatt: demenciával küzdő embereken nem tudok segíteni, jómagam erre alkalmatlan vagyok, ugyanis szükségem van egyfajta kommunikációra a rám bízott személyekkel. A hívők nyitottságával várom a lehetőségeket, hogy segítsek a rászorulókon, amihez kellő alapot biztosított ez a tanfolyam.